HemOm ossAktuelltGe en gåva!LänkarKontakta ossSamarbetspartners och sponsorerLadda ner material
Socialt arbete på kristen grund
Projekt
På stadiga ben
Gudstjänsbesök
Föreläsningar
Kurser
Glömda barnen
Filmer
Böcker och häften
Debattartiklar och insändare
Debattartiklar och insändare

Följande insändarartikel publicerades i ett antal tidningar i Jönköpings län inför skolavslutningarna våren 2015.

Studenten - en av livets stora höjdpunkter.

Många förbereder och planerar just i dessa dagar för skolavslutning och student. Klänningar och frackar hyrs och sys, lastbilsflak bokas och snittar bakas. Balkavaljeren rakas och friseras och champagnen ställs på kylning. Allt är under kontroll.

Ja, allt är under kontroll, men hur var det med det där sista? Champagnen, alltså. Studenten är förknippad med fest och glädje, med all rätta.

 Idag har vi en åldersgräns för att köpa alkohol som är 18 år på krogen och 20 år på Systembolaget. Den tycker vi att man ska respektera också vid stora högtider som studenten. Vi vill uppmana alla föräldrar och vuxna syskon att inte köpa eller servera någon alkohol på studentmottagningen eller köpa ut champagne eller annan alkohol till minderåriga. Många av studenterna har också yngre kompisar som kommer för att fira och uppvakta, och då ska man inte uppmuntra till att bjuda på alkohol. Vi tycker att det är hög tid att ifrågasätta normen att det måste vara alkohol inblandat vid studenten. Därför vill vi uppmuntra alla föräldrar att göra följande:

 

-          Bestäm tillsammans med din student att ni kan fira en alkoholfri student.

-          Fatta sedan ett gemensamt beslut i familjen. Det är nämligen relativt sällan föräldrar som köper ut till minderåriga, utan det är äldre syskon som fixar alkoholen.

-          Om ni vill bjuda på goda drycker finns det många bra alkoholfria alternativ.

-          Satsa de pengar alkoholen skulle kosta på något extra festligt istället eller på en verkligt minnesrik studentgåva.

-          Samtala om detta med andra studenters föräldrar, så att ni gemensamt kan skapa ett härligt och minnesrikt studentfirande utan alkohol.

 Samrådsgruppen inom Insikt-Utsikt; för ett Jönköpings län fritt från skador orsakade av alkohol och tobak samt helt fritt från narkotika och doping samt fritt från missbruk och beroende av läkemedel. 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Följande insändare publicerades i Värnamo Nyheter lördagen den 8 mars 2014. Orsaken till insändaren var att man i samband med en invigning av Gummifabriken, en stor lokal med verksamheter för kultur, utbildning mm, valt att anlita en artist vid namn Dani M. Han har visat sig vara drogliberal och borde vara olämplig som artist i ett ungdomsarrangemang utan åldersgräns.

"Det finns inte plats för fler misstag i Gummifabriken, men ändå kan vi i tisdagens VN läsa om att man bjudit in en i högsta grad drogliberal artist till invigningen av etapp 1.

I samma tidning kan man på förstasidan läsa rubriken om att drogerna sprider sig i Gislaveds kommun. I Gislaved ser man problemet, men i Värnamo bjuder man in problemet.

Hur naiv kan man vara som arrangör av invigningen? Det är hur lätt som helst i vårt googlifierade samhälle att kolla upp artisten som man anlitar till sitt arrangemang. Det tog mig ungefär en halv minut att via nätet få reda på hur Dani M för mindre än ett år sedan blivit häktad för drogpåverkan och därefter skrivit hätska twitterinlägg om polisen i Karlstad. Svårare än så är det alltså inte att kolla, och då kan man inte gömma sig bakom att man inte visste, så som arrangören gör i VN. Att sedan försvara sig med att artisten inte får spela vissa låtar eller att det sker med god ordning är inte trovärdigt. Problemet är ju att artisten i sig har signalerat att droger är ok, och det är ju det som ungdomar tar till sig.

Att bjuda in en sådan artist till ett ungdomsevenemang utan åldersgräns är väldigt problematiskt, för det slår undan benen på alla dem som i vår kommun arbetar förebyggande mot droger. Vi kan inte förhindra dessa artister att framföra sin musik, men frågan är om det är lämpligt att ge dem röst med skattemedel och dessutom i ett ungdomsarrangemang utan åldersgräns?

Om det blir någon etapp två av Gummifabriken som så småningom ska invigas kan jag upplysa om att det i vår egen kommun finns en ungdomskör som är Sveriges största; Livslust. De levererar enorm glädje och ett rejält drag och budskapet är garanterat drogfritt. Anlita dem så får ni på köpet flera hundra ungdomar som besöker invigningen. Ett lite tips bara...

 

                                                   Lars-Gunnar Wettebrand – konsulent på Hela Människan i Jönköpings län"

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Debattartikel i ett antal tidningar i Småland med anledning av att City Gross kommer att distribuera vinlådor genom sina beställda matkassar, publicerad under vecka 26 2013.

"Vart tog solidariteten vägen, City Gross?

Nyheten att City Gross kommer att erbjuda vinlådor med sina hemleveranser av matkassar presenterades alldeles efter midsommar. Många applåderar företagets beslut och hävdar att det är var och ens rättighet att när som helst få sin alkohol hemlevererad. Men väldigt många är också förvånade över detta naiva beslut. Jag kan inte annat än förvånas över att ägarna till City Gross väljer att sparka på sitt eget varumärke på detta sätt. Detta beslut kommer nämligen att innebära att respekten för City Gross, som en av landets största matvarukedjor, kommer att minska betydligt.

Alla vi som på något sätt arbetar med socialt arbete vet att den största riskkonsumtionen av alkohol sker inte på parkbänkar där ett gäng sk A-lagare träffas. Nej, den största riskkonsumtionen sker bakom väggarna i helt vanliga radhus- och villaområden. Den sker i familjer där man gör allt för att hålla skenet uppe, men där pappa eller mamma, eller båda två, konsumerar alkohol i sådan mängd att det påverkar hela familjesystemet, inte minst de egna barnen. Vart femte barn lever i en sådan familj där alkohol påverkar hela livet. Där alkohol skadar, eller riskerar att skada, hälsan på både kort och lång sikt. Där barnen lever med en ständig värk i magen av oro för hur föräldrarna ska hantera flaskan, och där sommarlovet blir en lång plåga därför att de rutiner som förskola och skola innebär saknas.

Sedan många år har vi i Sverige en bred politisk uppslutning bakom den alkoholpolitik som bygger på att det bara är Systembolaget som har rätt att sälja alkohol. Även om EU-beslut har påverkat denna politik i viss mån, så har vi fortfarande den inriktningen att alkoholförsäljning ska ske med stor noggrannhet och under stort ansvar. En av alkoholpolitikens värderingar innebär också att vi gemensamt visar solidaritet med dem som lider av alkoholens verkningar. Detta innebär alltså bland annat att vi inte erbjuder försäljning av alkohol i vilken butik som helst och vid vilka tider som helst. Det är just denna solidaritet som nu sätts på prov genom City Gross beslut att leverera vinlådor med sina matkassar. Det ”besvär” som gemene man kan känna över att fysiskt ta sig till Systembolaget och där inhandla sin alkohol för eget bruk, har alltså ett syfte, och det stavas SOLIDARITET.

City Gross beslut att leverera vinlådor applåderas främst av nyliberaler som har mycket svårt att ta ordet solidaritet i sin mun och som hela tiden hävdar den enskilda individens rätt att bestämma över sitt eget liv oberoende av hur det påverkar andra. Dessutom välkomnas det av alla dessa som är mer eller mindre slavar under alkoholen och nu får lättare att hålla detta slaveri gömt bakom den egna dörrens lås.

Nej, det finns nu bara ett alternativ för City Gross och det är följande: Gör en pudel och erkänn att beslutet var felaktigt och förhastat. Gör det av tre skäl:

1.       För att ni är beredda att visa solidaritet med alla dem som kämpar med alkoholproblem (många av dem är era egna kunder).

2.       För att ni är beredda att visa solidaritet med 400 000 barn och unga som lever i familjer där alkoholen präglar hela familjesituationen.

3.       För att ni åtminstone är rädda om ert eget varumärke som ni nu själva har sparkat på genom detta naiva och förhastade beslut.

 

Lars-Gunnar Wettebrand

konsulent på Hela Människan i Småland"

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Följande insändare publicerades i Värnamo Nyheter i maj 2013 med anledning av ett par föreningar arrangerat en slags spårning, Trajet, där deltagarna konsumerade alkohol:

"Är pengar viktigare än alkoholfritt?

Rubriken i Värnamo Nyheter den 29 april fångade effektivt mina ögon, och säkert många andras. ”Pengar viktigare än alkoholfritt”, så löd rubriken. Det var i samband med arrangemanget Trajet i Anderstorp som reportern uppmärksammat att det konsumerades en hel del alkohol, och därför ställde frågan till arrangörerna hur det rimmade med deras respektive alkoholpolicy. Särskilt med tanke på att arrangemanget också lockade en hel del barn och ungdomar. Det framkom att man just i detta arrangemang såg mellan fingrarna, och att man inte kunde se hur Trajet skulle kunna genomföras alkoholfritt.

Jag häpnade vid läsningen och tycker att resonemanget är naivt från föreningsledarna. Naturligtvis kan man, om man vill, arrangera ett så trevligt och bra arrangemang som Trajet helt alkoholfritt. Man inte bara kan, man ska göra det, för att visa att man tar sin egen drogpolicy på allvar. Risken är annars att drogpolicyn blir en pappersprodukt som förvaras tryggt i en pärm. Men det finns skäl till att man förväntas efterleva sin policy, och att man tar ett medvetet stort ansvar i drogfrågor. Skälet handlar om människors hälsa, och precis som man kan läsa i olika drogpolicyer bidrar inte droger på något sätt till främjad hälsa, vare sig personligt eller till folkhälsan.

Tyvärr visar undersökningar på att föreningslivet inte alltid varit särskilt bra på att motverka ungdomars drogvanor, utan tvärtom, finns det många exempel på att det är just inom föreningslivet som man tagit sin första öl eller sin första klunk sprit. Detta måste vi alla gemensamt motverka, och det är därför man inte bara ska utarbeta en drogpolicy i våra föreningar, utan också aktivt arbeta efter den, och inte ”se mellan fingrarna”. Till nästa år ska man kunna förvänta sig att arrangörerna bakom Trajet genomför ett helt igenom alkoholfritt arrangemang, det går naturligtvis om man vill och använder sin kreativitet. Samtidigt som man gör ett gott ekonomiskt resultat…

Alla barn och ungdomar i och utanför våra föreningar måste kunna erbjudas helt drogfria arrangemang utan att man för den skull ska tvingas sätta upp åldersgränser. Alla vi vuxna bär ett stort ansvar, som föräldrar, ledare och förebilder i allmänhet. Vi måste kunna visa våra barn och ungdomar att det går alldeles utmärkt att festa och ha roligt utan att alkohol eller andra droger är inblandade.

 

Lars-Gunnar Wettebrand, konsulent

Hela Människan i Jönköpings län"

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::HemOm ossAktuelltGe en gåva!LänkarKontakta ossSamarbetspartners och sponsorerLadda ner material